Reisinformatie

Meenemen

Makkelijke kleding, wollen of thermo onderkleding,wandelbroek. Neem een (sport-)tas mee, geen harde koffer. De tassen worden in de woestijn op kamelen vervoerd en moeten tegen een stootje bestand zijn.

Denk verder aan:

  • wollen-of thermo onderkleding
  • wollen-of Fleecetrui
  • muts en handschoenen
  • winddicht jack
  • slaapmatje
  • lakenzak
  • slaapzak geschikt tot -5 celsius
  • bivakzak of tentje
  • petje of sjaal en zonnebril
  • zonnebrandmiddel
  • lippenbalsem
  • fotomateriaal (neem ook voldoende accu’s/batterijen mee)
  • wandelschoenen (enkelhoog, lichte bergschoenen of Paladiums)
  • huttensloffen voor bij het kampvuur
  • zaklantaarn en reservebatterijen
  • medicijnen
  • babylotiondoekjes, ter vervanging van wassen
  • wc papier
  • foto en/of filmapparatuur in afsluitbare tas of zak
  • zakgeld
  • paspoort, je ticket en je verzekeringsbewijs
Aantal deelnemers

Wij reizen in kleine groepen van minimaal 3 en maximaal 10 deelnemers.

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Tunesië moet je paspoort nog minimaal zes maanden na terugkeer geldig zijn. Je hebt geen visum nodig. Bij aankomst in Tunesië kan je geld pinnen en wisselen in Dinars (2 Dinars is ongeveer 1 euro). Je wordt op het vliegveld verzocht een formulier in te vullen met persoonlijke gegevens en de naam van het hotel waar je verblijft.

Klimaat | beste reistijd

Wij reizen in de periode tussen oktober en april. Daarvoor en daarna is het te warm om in de woestijn te reizen. In de Sahara is het overdag warm tot ongeveer 25 graden celsius en ’s nachts koud en het kan zelfs vriezen. Een enkele keer regent het. Er komen wel geregeld zandstormen voor.

Zwaarte van de reis

De beschreven reizen zijn avontuurlijke reizen, niet altijd makkelijk; een reis voor de echte genieter of ontdekker van de woestijn. Een goede conditie is fijn maar niet echt noodzakelijk. Je moet wel maximaal 4 uur per dag kunnen wandelen. Als je het niet volhoudt kun je altijd op een kameel zitten.

Humor, incasseringsvermogen en flexibiliteit zijn eigenschappen waarmee je tijdens de reizen een heel eind komt. De bedoeïenen doen er steeds alles aan om het je zoveel mogelijk naar de zin te maken.

Accommodaties

In de woestijn slaap je in de open lucht in je bivakzak of in je tent. Er is ook een grote bedoeienentent waar je in kan liggen. Je ligt dan niet helemaal buiten en wordt beschermd tegen wind en een eventuele regenbui. In deze tent is het wel een stuk kouder dan in je eigen tent.

Verder verblijf je in een eenvoudig schoon hotel in Djerba gelegen aan zee. De kamers hebben een eigen douche en toilet. Handdoeken zijn aanwezig. Personen die graag een eigen kamer willen, betalen een eenpersoons toeslag.

Vervoer

We maken gebruik van fourwheeldrives of taxi’s. Verder de ferry tussen Djerba en het vaste land en in de woestijn van kamelen……

Maaltijden

Alle maaltijden zijn inbegrepen bij de reissom. Drankjes zijn voor eigen rekening. Houdt er rekening mee dat Tunesië een islamitisch land is waar alcohol moeilijk verkrijgbaar is.

Tijdens het kamperen wordt er heerlijk vegetaries gekookt. Als je vlees wilt eten moet je dat van te voren afspreken. Elke dag wordt tweemaal per dag in het woestijnzand vers brood gebakken, geserveerd met overheerlijke vijgenjam en Vache qui rit kaasjes. Voor drinkwater wordt gezorgd, er is altijd genoeg drinkwater aanwezig. Er wordt overigens daarnaast alleen koffie en thee geserveerd.

Fooien

Fooien zijn een belangrijk onderdeel van de beloning van de bedoeïenen. Het is gebruikelijk om na afloop van de reis de gidsen, de kok en de kamelendrijvers een fooi te geven. Tijdens de reis hanteren wij als richtlijn voor elke gids, kok en kamelendrijver 20 euro per dag van de groep. Dit betekent dat je bij een 5 daagse reis door de woestijn per persoon ongeveer op 100 euro moet rekenen. De chauffeur die ons naar de woestijn brengt en daarna weer ophaalt krijgt ook een fooi, maar die is kleiner. Met zakgeld en drankjes is het verstandig om euro 150 extra mee te nemen.

Geld

De valuta van Tunesië is de Dinar. Een Dinar is ongeveer 50 eurocent. Je kunt contant euro’s meenemen of op het vliegveld euro’s pinnen of wisselen of meteen Dinars pinnen. In elk stadje zijn pinautomaten.

Geldautomaten vind je behalve in de woestijn overal.

Veiligheid

Kijk voor actuele informatie en het reisadvies voor Tunesië op de website van het ministerie van buitenlandse zaken, www.rijksoverheid.nl.

Telefoneren, fotograferen en filmen

In de woestijn heb je geen bereik. Voltage: het hotel heeft een voltage van 220 volt. Opladen van apparatuur kan alleen in het hotel. In de woestijn kun je de mooiste foto’ s en films maken. Let er wel op dat er zand in je camera kan komen. Omdat bij een zandstorm het zand overal doordringt is het aan te raden om een zeer goed afsluitbare tas of zak mee te nemen waar je je apparatuur in kunt opbergen.

Taal

In Tunesië spreekt men Arabisch, Berbers en Frans.

Tijd

Er is een uur tijdverschil met Nederland tijdens de zomertijd.

Kleding

In de woestijn is het verstandig armen en benen te bedekken. Je moet dagelijks zonnebrand gebruiken en een zonnebril dragen. Een sjaal zoals de bedoeïenen dragen is uitermate geschikt als bescherming tegen zon, kou, wind en vooral zand. De sjaals worden onderweg gekocht voor ongeveer 10 Dinar per persoon. Uiteraard kun je ook een pet dragen, maar biedt onvoldoende bescherming bij een eventuele zandstorm. Het is verstandig kleding in lagen te dragen, de dagen beginnen koud en gaandeweg de dag wordt het steeds.

Afval

Afval wordt dagelijks onderweg verbrand. Wij laten geen afval in de woestijn achter.

De gidsen

Ali Chouchen, organisator

Ali Sarahoui